وکیل گمرکی

مشاوره ی گمرکی - راهنمایی در امور گمرکی

وکیل گمرکی

مشاوره ی گمرکی - راهنمایی در امور گمرکی

مفهوم قاچاق گمرکی

قاچاق گمرکی در واقع به ورود کالا  به صورت غیرمجاز و پشت سر گذاشتن امورات گمرکی به داخل مرز کشور گفته می شود. چنانچه این کالا ها پس از ورود به کشور کشف شوند، به عنوان قاچاق گمرکی شناخته شده و دولت حق ضبط این موارد را دارد. باید در نظر داشت که کالای قاچاق گمرکی در بحث حقوق گمرکی دارای تبصره های فراوانی می باشد که در زیر به برخی از مهمترین های آنان اشاره شده است:

وگیل امور گمرکی

آشنایی با تبصره های شناخت کالاهای قاچاق گمرکی:

به صورت کلی باید در نظر داشت که مسیرهای ورود به گمرک و تشریفات گمرکی از قبل مشخص شده اند اما این بین برخی تبصره ها وجود دارد که ممکن است افراد را به شک و شبه سوق دهد. در زیر تلاش شده است تا تمام این موارد مشخص گردد:

  • اگر کالایی در هنگام ورود بخش از آن کثر گردد و از روش های غیر مجاز وارد کشور شود، جز کالاهای قاچاق گمرکی محسوب می شود.
  • اگر کالایی که ورود آن ممنوع بوده تحت نام ها و مصارف دیگر وارد شود، جز کالاهای قاچاق دسته بندی می شود.
  • چنانچه به همراه کالاهای ورودی، کالای دیگری نیز وارد گردد و نام آن در مدارک عنوان نشده باشد، کالای قاچاق گمرکی محسوب می گردد.
  • در مواردی که مدارک مربوط به ورود کالا در زمان مقرر ارائه نشود و ورود آن مشروط باشد، چنانچه مدارک تکمیل نگردد، جز کالاهای قاچاق گمرکی دسته بندی می شود.
  • چنانچه اسناد ارائه شده به واحد گمرک خلاف واقع و ساختگی باشد.

مواردی که در بالا عنوان شد، برخی از تبصره های موجود و مهم می باشد که فرد باید حتما به آنها آگاه باشد. اما در خصوص بحث قاچاق گمرکی مباحث متفرقه ای نیز وجود دارد که توجه به آنها الزامی است.

1-چنانچه کالایی بدون پرداخت عوارض گمرک از این سازمان خارج شود، جز قاچاق گمرکی محسوب می شود:

برخی از بازرگانان بدون اینکه تشریفات گمرکی را پشت سر بگذارند، کالای تجاری خود را از گمرک خارج می نمایند. با این کار در بازار، این کالا جز اموال قاچاق محسوب می شود. در این شرایط اداره گمرک این حق را دارد تا کل کالا را بازگردانده یا بهای کامل جنس را از شرکت یا نماینده قانونی آن طلب نماید. باید در نظر داشته باشید که اگر بخشی از این کالا از آن کسر شود نیز جز قاچاق گمرکی به حساب می آید.

وکیل متخصص امور گمرکی

2-تعویض کالا:

گاها مشاهده شده است که برای برخی از کالاها که مشروط شده یا ممنوع الصدور هستند با نام های جایگزین پروانه صادر می شود. این پروانه  در بعضی موارد دارای ارزش بیشتری نسبت به آنچه که در واقع می باست باشند، هستند. لذا می توان کالای فوق را در دسته کالاهای قاچاق و غیرمجاز دسته بندی نمود.

برای کالای قاچاق جرائم و تخلفات بسیاری وجود دارد که در زیر برخی از آنها بیان شده اند تا بیشتر با آنان آشنا شوید.

آشنایی با جرایم قاچاق گمرکی:

به صورت کلی اینگونه تخلفات در دو دسته تقسیم بندی می شوند. برخی از این تخلفات مالی بوده و برخی دیگر نیز غیر مالی هستند. در دسته جرایم مالی می توان به موارد عنوان شده در لیست زیر اشاره کرد:

  • اختلاس هایی که ممکن است برای قاچاق گمرکی صورت گیرد.
  • عوارض و هزینه هایی که به دلیل باند بازی یا پنهان کاری از مالکان و صاحبان تجارت اخذ نشود.
  • جرائم مربوط به اخاذی که گاها برای ورود کالای قاچاق مشاهده می شود.
  • انواع پولشویی هایی که در انجام پروسه گمرکی ممکن است صورت پذیرد.
  • دخیل نمودن منافع شخصی و زیرپا گذاشتن اهداف ملی در زمان وارد نمودن کالا به داخل کشور.
  • سرقت و دزدی که گاها در انبارهای گمرکی صوت می گیرد و منجر به خروج کالا و وارد شدن آن به بازارهای دولتی می شود.

اگر جرائم و تخلفات صورت گرفته دارای ماهیت غیرمالی باشد، می توان آنها را در یکی از دسته های زیر طبقه بندی نمود:

  • چنانچه افراد بدون دلیل کافی و محکمه پسند به قاچاق گمرکی و مواردی از این قبیل محکوم شوند.
  • چنانچه افراد بدون هیچگونه دلیل اقدام به ترک فعل نموده و تحت پیگیری و تعقیب قرار گیرند.

به صورت کلی باید در نظر داشته باشید که جرائم و بحث قاچاق گمرکی بسیار پیچیده و البته گسترده می باشد. به همین دلیل نیاز می باشد تا حتما افرادی آگاه به امور، مسائل را پیگیری نمایند. از همین سو تنها اطلاعات عملی نمی تواند در این حوزه پاسخگو باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره ی رایگان به دفتر حقوقی بهرام کنعانی مراجعه کنید.

وکیل امور گمرکی

جمع بندی:با توجه به مواردی که در بالا عنوان شد، می توان متوجه شد که موارد گمرکی و مراجع پیگیر آن گاها در بین تبصره ها و مفاد مختلفی قرار می گیرند که پیگیری آنها سخت و چالش برانگیز می باشد. اینگونه تخلفات می توانند هزینه های گزافی را به همراه داشته باشند که گاهی نیز سهوا صورت گیرند لذا توصیه می شود تا افراد آگاه به این امور پیگیر مسائل مربوطه شوند. در برخی موارد تخلفات مربوطه به نوع کالا و ویژگی های آن وابسته بوده و در برخی موارد نیز افراد به صورت آگاهانه قصد دارند تا قوانین موجود را نادیده گرفته و برای مقاصد و اهداف شخصی اقدام به انجام فعالیت هایی می کنند که باعث برهم خوردن تعادل بازار می شود. همین مورد نیز در دراز مدت بر روی اقتصاد اثرگذار می باشد. دولت نیز چون برای بحث رشد اقتصادی بر مسائل پولی و مالی نظارت کامل و دقیقی دارد در مقابل اینگونه تخلفات بسیار سختگیرانه عمل می نماید.

با توضیحات این مقاله می توان متوجه شد که هر کالایی که بر خلاف قوانین وضع شده وارد شود، حقوق گمرکی را پرداخت نکند، تفاوت اسمی و عملی در کالا وجود داشته باشد و یا مواردی از این قبیل را شامل شود، به عنوان کالای قاچاق گمرکی شناخته می شود. با در نظر گرفتن این مورد که کالای فوق می تواند بازار تجار را برهم زده و اغتشاش به وجود آورد لذا به صورت جد باید با آن مقابله نمود. در مقاله فوق تلاش گردید تا برخی از جرائم مهم و تبصره هایی که در این حوزه وجود دارند را به صورت مختصر شرح دهیم.

برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره ی رایگان به دفتر حقوقی بهرام کنعانی مراجعه کنید.

هزینه ی گمرک ماشین های خارجی چقدر است؟

هزینه ی گمرک ماشین های خارجی که در طی سالهای اخیر به دلیل ممنوعیت واردات خودروهای خارجی ثابت بوده است، ممکن است در سال جدید با تصویب طرح واردات خودروهای خارجی به کشور تغییراتی داشته باشد. از این رو لازم است پیش از اقدام به واردات خودرو، در خصوص میزان هزینه گمرک اطلاعات لازم را به دست آورید.

هزینه ی گمرک ماشین های خارجی چقدر است؟

سالهای زیادی است که واردات خودرو به ایران طبق قانون ممنوع شده است. لازم است به این مسئله اشاره کنیم که هزینه ی گمرک ماشین های خارجی در اصل بخشی از درآمد گمرک را تشکیل می دهد. از این رو دولت در سال جدید طرح واردات خودروی خارجی را در مجلس مطرح کرد. می دانیم که مسلما ورود خودروهای خارجی به بازار، منجر به کاهش شدید قیمت خودرو خواهد شد. 

آنگونه که بیان می شود، تصویب طرح اولیه واردات خودرو در کمیسیون صنایع و معادن با استفاده از ارز با منشا خارجی یا صادرات این کالا به وسیله اشخاص حقیقی و حقوقی، یک طرح مطلوبی به نظر می رسد. اما آیا این مسئله در هزینه ی گمرک ماشین های خارجی نیز تاثیر گذار خواهد بود؟ بدون شک ساماندهی بازار خودرو یکی از دغدغه های مجلس و حتی مردم در کشور است. 

زیرا خودروهای تولید داخل هر روز از نظر کیفیت افت کرده و از نظر قیمت با رشد نجومی روبرو می شوند. این مسئله هم در دوره حاضر و هم در دوره قبل، در مجلس شورای اسلامی مطرح شده. حتی باید بیان نماییم که چندین بار نیز به صحن مجلس رفت و بازگشت. در حال حاضر نیز این طرح توسط مجلس در حال بررسی است. 

هزینه ی گمرک ماشین های خارجی

ممنوعیت واردات خودرو چه تاثیری بر بازار داشت؟

همانطور که میدانیم در طی سالهای اخیر، قیمت دلار با نوسانات بسیاری در کشور مواجه شد. این افزایش بی رویه قیمت ارز منجر شده در دل بسیاری از صنوف ترس و نگرانی راه یابد. یکی از این صنوف، صنعت خودرو سازی بود که درگیر برخی ضرر و زیان شد. البته باید بگوییم در این میان کاهش چشمگیر هزینه ی گمرک ماشین های خارجی برای گمرک نیز ضرر و زیان بسیاری به بارآورد. 

البته دولت قبل با افزایش تعرفه گمرکی خودروهای خارجی از سوی دیگر، از واردات غیر مستقیم خودرو به کشور نیز جلوگیری نمود. اما این مسئله چه تاثیری بر روی بازار خودرو داشت؟ از نظر ما غیر از تاثیرات منفی موجود در بازار و تولید خودرو بی کیفیت هیچ تاثیر دیگری بر روی بازار نداشت. اما با شروع دولت جدید، تصمیمات جدیدی در این خصوص اتخاذ شده است که مجلس در حال پیگیری این مسئله است. 

با تمام این تفاسیر این سوال مطرح می شود که اصلا هزینه ی گمرک ماشین های خارجی برای واردات چقدر است؟ خودروی وارداتی چه هزینه هایی را متحمل می شود تا به دست مشتری برسد؟ در صورتی که واردات خودرو در سال آتی آزاد شود، برای خرید هر خودرو باید چقدر هزینه صرف شود؟ در ادامه قصد داریم در این خصوص مطالبی را بیان کنیم. 

واردات خودروهای خارجی

تعرفه و هزینه ی گمرک ماشین های خارجی به کشور چقدر است؟ 

هر خودروی خارجی که به کشور وارد می شود، حقوقی و هزینه متفاوتی با خودروی دیگر دارد. از این رو برای این که بتوان هزینه و تعرفه گمرک واردات خودروی خارجی را محاسبه نمود، لازم است به قیمت، هزینه گمرک و حجم موتور خودرو توجه کرد. دولت در سال گذشته میزان تعرفه خودرو را بدون تغییر گذاشته است. 

این مسئله در سال گذشته بیان گر این بود هیچ اقدامی برای آزادسازی واردات خودرو انجام نخواهد شد. اما در سال جدید با تشکیل دولت جدید، طرحی مبنی بر آزادسازی واردات خودرو به مجلس ابلاغ گردید که همچنان توسط مجلس در حال بررسی است. در صورتی که این طرح توسط مجلس و شورا تصویب شود، مسلما هزینه ی گمرک ماشین های خارجی نیز با تغییراتی مواجه خواهد گردید. 

آنچه که از تعرفه واردات در سالهای گذشته مشخص است، میزان عوارض گمرکی بودجه درآمدی 30 میلیارد تومان اعلام شد که به دلیل ممنوعیت واردات خودرو در سال 99، این بودجه ثابت باقی مانده و برای خودروهای مانده در گمرک نیز از همین میزان بودجه استفاده شد. اما در صورت آزادسازی واردات خودرو به کشور،سازمان گمرک کشور تعرفه و هزینه جدیدی را برای واردات خودروهای خارجی به کشور اعلام خواهد نمود. 

هزینه و تعرفه واردات خودرو

میزان حقوق گمرکی خودروهای وارداتی به کشور چقدر است؟ 

کمترین میزان حقوق گمرکی برای واردات خودروهای خارجی، 5% و بیشترین میزان آن 55% است. اگر در سال گذشته واردات خودروهای خارجی آزاد میشد، بدون تردید هزینه ی گمرک ماشین های خارجی بین 5 تا 55% تعیین می گردید. البته در سال گذشته دولت تعرفه خودروها را افزایش داد که به سقف 95% رسد. که این میزان تعرفه مخصوص خودروهایی با حجم موتور 2 هزار تا 2.500 سی سی بود. 

این میزان حقوق گمرکی در سالهایی که واردات خودرو به کشور ممنوع نبود، بسته به حجم موتور و ارزش خودرو تغییر می کرد. اما به طور کلی باید بگوییم حقوق واردات خودرو 1500 سی سی برابر با 55% خودروهای 1500 تا 2 هزار سی سی 75%، خودروهای 2 هزار تا 2.500 سی سی نیز 95% در سالهای اخیر بوده است. 

میزان هزینه ی گمرک ماشین های خارجی برای حجم موتور بالای 2500 سی سی نیز تعیین نشده است، زیرا واردات این دسته از خودروها ممنوع است. در کنار این موارد لازم است بدانید که میزان حقوق گمرکی خودروهای هیبریدی نیز با دیگر خودروها متفاوت است. 

واردات خودرو به کشور با تعرفه گمرکی مشخص

پرداختی های مهم گمرک برای واردات 

پرداختی های مهم گمرک برای واردات کالا را باید به این صورت بیان کنیم: 

  1. حقوق ورودی. که شامل خودروهایی با حجم متفاوت و میزان هزینه متفاوت می شود. همانطور که در مطلب به درصد حقوق گمرکی این نوع خودروها اشاره نمودیم.
  2. میزان عوارض هلال احمر که معادل 1% حقوق ورودی است.
  3. وارد خودرو مشمول 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده به علاوه حقوق ورودی
  4. پنج درصد از ارزش فوق به عنوان عوارض خاص برای واردات خودرو
  5. چهار درصد مالیات علی الحساب به علاوه حقوق ورودی
  6. هزینه استاندارد
  7. گواهی اسقاط خودرو برای پلاک هر خودروی ترخیص شده
  8. سه درصد ارزش گمرکی در زمان شماره گذاری هزینه نقل و انتقال دارایی
  9. ده درصد از ارزش گمرکی طبق سند ترخیص برای شماره گذاری

تمامی این موارد در هزینه ی گمرک ماشین های خارجی تاثیرگذار هستند. از این رو واردکنندگان خودروهای خارجی لازم است به این نکات توجه نموده و با کسب اطلاعات دقیق اقدام به محاسبه میزان تعرفه و هزینه گمرک برای واردات ماشین های خارجی به کشور نمایند. لازم به ذکر است که این میزان تعرفه ها ممکن است هر سال بسته به برخی شرایط تغییر کنند. از این رو باید هر ساله به هزینه ها و تعرفه های گمرکی جدید دسترسی داشته باشید. 

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره ی رایگان به دفتر حقوقی بهرام کنعانی مراجعه کنید.